DAY 408.2 | Amêijoas à Bulhão Pato


Amêijoas à Bulhão Pato, mon plat portugais préféré. C'est un peu comme les escargots de Bourgogne en France : si c'est bien cuisiné, c'est une tuerie absolue (je pèse mes mots). Dans le cas contraire, c'est insipide et sans le moindre intérêt. A déguster avec un petit vinho verde bien frais ("fresquinho") de derrière les fagots et du pain de maïs coupé en tranches épaisses. Recette caseira ci-dessous.




Receita em vídeo de Amêijoas à Bulhão Pato

Ingredientes:

1kg de amêijoas
1dl de azeite
2 dentes de alho cortados em rodelas
2 colheres de sopa de vinho branco
1 molhinho de coentros picados
1 limão
Sal q.b.
Pimenta q.b.

Preparação:

1. Deixe as amêijoas em água temperada com sal, durante 3 horas para perderem a areia.
Passado as 3 horas lave bem as amêijoas.

2. Num tacho largo, coloque o azeite, os alhos e deixe aquecer.
Junte os coentros, o vinho branco e depois de ferver, junte as amêijoas.
Tempere com um pouco de sal e com pimenta.
Mexa tudo.
Tape e deixe cozinhar em lume médio até as amêijoas abrirem.
Quando as amêijoas começarem a abrir, aumente o lume até apurar um pouco o molho.

3. Depois de todas as amêijoas abertas coloque-as num prato.
Deixe o molho apurar mais 2 minutos.
Regue as amêijoas com o molho.
Tempere com sumo de limão.
Por fim decore com os gomos de limão.


Clams à Bulhão Pato recipe

Ingredients:

1 kg of clams
1dl of olive oil
2 cloves of garlic cut into slices
2 tablespoons of white wine
1 bunch of chopped coriander
1 lemon
Salt to taste
Pepper to taste

Preparation:

1. Leave the clams in salted water for 3 hours to remove the sand.
After 3 hours, wash the clams well.

2. In a wide pan, add the oil and garlic and let it heat up.
Add the coriander, white wine and after boiling, add the clams.
Season with a little salt and pepper.
Stir everything.
Cover and cook over medium heat until the clams open.
When the clams start to open, increase the heat until the sauce is a little thinner.

3. After opening all the clams, place them on a plate.
Let the sauce simmer for another 2 minutes.
Drizzle the clams with the sauce.
Season with lemon juice.
Finally decorate with the lemon wedges.









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